Beleidsagenda
Het Klimaatplan is tot stand gekomen doormiddel van een inventarisatie onder de aangesloten organisaties en online via de multimediakanalen. We hebben het resultaat van de inventarisatie samengevoegd met het Urgenda puntenplan, uitgewerkt en met een passende informatieve video op deze website geplaatst.
Uitleg- Luchtvaart: Slimme krimp in de luchtvaartSchiphol heeft nu een hub-functie: veel overstappers verlaten de luchthaven niet, deze 'overslagfunctie' levert weinig op maar kost veel qua milieu- en gezondheidsschade
- Energiebesparing: Ruim je data op
- Ruimtelijke ordening: Meer halfverharding in de stadRicht de stad zo in dat het klaar is voor de klimaatverandering (vooral hevige regenval) en de transitie naar een groenere samenleving.
- Bomen in de stad: Hoge bomen tegen hittestressVerminder de warmte tijdens de zomers door meer hoge bomen te planten.
- Zonne-energie: Tel zonnepaneel altijd mee in energielabelVerander de wetgeving rondom meetellen van zonnepanelen in het energielabel.
- Broeikasgassen (CO2, methaan, CFK's): CO2-prestatieladderBedrijven, organisaties en overheden met een middelgrote tot grote omvang moeten een professioneel CO2-beheersysteem invoeren.
- Algemeen (Economie): Verbrand alleen aardgas terwijl we elke cent in duurzaamheid investeren
- Energie: Verdubbeling slagkracht energiecoöperaties
- Nieuwbouweisen: Duurzamer asfalt
- Publieke omroep en media: Overheidscampagne ‘Het kan wel’
- Onderwijs (algemeen): Klimaatverandering verplicht vak op school
- Besparing: Koelkast of vriezer (flink) zuiniger maken qua stroomverbruik
- Verduurzaming woning: Infrarood panelen kiezen en berekenen (ruimte verwarming)Uitleg over de berekening om tot het juiste vermogen van infrarood panelen te komen.
- Warmtepompen: Warmtepompen voor tapwater en ruimteverwarming
- Verduurzaming woning: Radiatorventilatoren en radioatorisolatie
- Kernenergie: Kernenergie: beter van niet! (sorry Lubach..)
- Verduurzaming woning: Warmtepomp boiler, zeer betaalbaar snel gasverbruik verminderenUitleg over de warmtepompboiler. Deze is door de subsidie van 100% gratis voor de consument en hoeft alleen nog geinstalleerd te worden. Het zelf maken van tapwater leidt tot forse besparingen indien u gebruik maakt van een warmtenet of uw huis met een warmtepomp wil verwarmen.
- Zonne-energie: Verdien je zonnepanelen terug in één jaarVerdien je zonnepanelen terug in één jaar
- Zonne-energie: Oplossen afschakelen zonnepanelenVoor eigenaren van panelen is het van belang de kabel tussen de omvormer en de meterkast zo kort en dik mogelijk te maken
- Besparing: Versla je jaarrekening
- Verduurzaming woning: Goedkope infrarood panelen in de praktijk (elektrisch verwarmen)Hoe werken simpele infrarood panelen, hoe stuur je ze aan en wat kosten ze?
- Autodelen: Elektrisch autodelen, de meest klimaatvriendelijke automobiliteit + buffer in het stroomnet
- Autodelen: Vehicle to Grid: de auto als batterij voor de energievoorzieningDoor de batterij van elektrische auto's te gebruiken voor het bufferen van stroom ontstaat er meer flexibiliteit in het stroomnetwerk
- Verduurzaming woning: Kies grote radiatorenDoor grote radiatoren te nemen kun je je huis verwarmen met lage temperaturen. Hoe lager de temperatuur hoe beter de CV-ketel of warmtepomp functioneert.
- Verduurzaming woning: Combineer zon- en warmtepanelen met warmtepompDoor gebruik van PVT panelen maak je warmte en stroom met hetzelfde dakoppervlak