Algemeen

Thema

De beruchte muistromen voor de kust van Egmond aan Zee hebben opnieuw voor een drama gezorgd. Een Duitse vader is verdronken toen hij het leven van zijn twee jonge zoontjes in nood wilden redden. Zijn oudere dochter kwam op de intensive care terecht.

lees verder

De gemeente toont een begin van luisteren, maar niet van begrip. Wat bewoners vragen is: respect voor welzijn, respect voor natuurgebied, respect voor het schaarse groen om de stad. Geen van deze randvoorwaarden is overgenomen. Het College denkt daarbij dat ze de inwoners en omwonenden van Amsterdam tegen elkaar kan uitspelen. Dit versterkt de weerstand vooral. Te meer daar een aangedragen alternatieven, waaronder het verplaatsen van de windmolens naar zee, niet op tafel ligt.

lees verder

Klimaat wordt hét thema van de kabinetsformatie. Vooral de bijstook van biomassa in kolencentrales is een heikel punt. Volgens demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken) is het verbranden van hout nodig om de Europese klimaatdoelstellingen voor duurzame energie te halen. Maar critici zijn bezorgd over de gevolgen van dit beleid. Nederlandse energiebedrijven zullen miljoenen tonnen hout gaan importen. ZEMBLA doet daarom onderzoek naar de biomassa-industrie.

lees verder

Wil je kijken wat te partijen te bieden hebben vanuit het perspectief van de voedselvoorziening? Het voedselkabinet zocht het uit. Vanavond is er een live podcast met Teun van der Keuken

lees verder

Voor een succesvolle PR-stunt heb je soms niet veel nodig. Toen Shell, KLM en demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) eerder deze maand pronkten met de wereldprimeur van een eerste commerciële vlucht met 500 liter duurzame synthetische kerosine, werd dit dan ook terecht bestempeld als drie badkuipen vol verkiezingsretoriek. Er waren gelukkig meer kritische reacties te lezen, maar toch slaagde de PR-stunt redelijk: veel media namen de term duurzame synthetische kerosine klakkeloos over.

lees verder

Klimaat is voor de meeste politieke partijen een veel belangrijker thema geworden dan bij de verkiezingen vier jaar geleden. En de onderlinge verschillen zijn kleiner dan je misschien zou verwachten; partijen zetten massaal in op wind op zee en zonnedaken en ook CO2-opslag wordt door de meeste inmiddels als noodzakelijk gezien.

lees verder

Veel bewoners van IJburg en omgeving zijn geschrokken van de plannen om windturbines rondom Zeeburgereiland en IJburg te plaatsen.

lees verder

Amsterdam presenteerde een tijdje terug acht ‘zoeklocaties’ voor in totaal zeventien windmolens. Zes van de acht zoekgebieden liggen op het ‘oostelijk halfrond’ van de stad. In de wijde omgeving van IJburg wordt gezocht naar ruimte voor gewiekte masten van 120 tot 200 meter.

lees verder

HEUVELRUG – Nederland staat op z’n kop! In stad en land en vanuit alle windstreken zijn mensen in beweging aan het komen om zich te verzetten tegen de voorgenomen grootschalige, willekeurige en zeer versnipperde plaatsing van windturbines en zonnevelden in het landschap.

lees verder

In de uitgave van Contact van 8 februari een uitgebreid interview met Erich Taubert, uroloog van het Slingeland Ziekenhuis. Hij verdiept zich met een groep artsen in de gezondheidseffecten van windturbines.

lees verder

TED Talk over de impact van geluidsoverlast

lees verder

In 2020 bleven we, gedwongen door de uitbraak van het coronavirus, massaal thuis. Het coronavirus legde het leven in grote delen van de wereld dan ook tijdelijk stil. Door corona is het aandeel van de elektriciteit die opgewekt wordt door het verbranden van kolen, aanzienlijk gedaald.

lees verder

Het kabinet-Rutte is in ijltempo bezig ‘burgers te betrekken’ bij het impopulaire klimaatbeleid. Er is zelfs een commissie ingesteld die nog voor de verkiezingen moet adviseren! Dat is opvallend, want burgers speelden tot dusver geen enkele rol bij dat klimaatbeleid: niet als kiezer, niet als buurtbewoner niet als consument.

lees verder

De GroenLinkse wethouder van Weesp is afgetreden. Raadsleden van zijn eigen partij keerden zich tegen de plaatsing van windmolens in een naburige polder.

lees verder

Windalarm legt uit was er mis is met het Rijksbeleid en waarom het tijdig betrekken van burgers bij beleid zo belangrijk is. Burgers hoeven geen inspraak bij de plaatsing van molens. Ze willen herijking van het beleid.

lees verder

Windmolens in het IJmeer zijn slecht voor de natuur, daar waren experts dinsdagavond duidelijk over tijdens een informatiesessie voor de gemeenteraad. Over de rest konden ze het niet eens worden. Of en waar nieuwe turbines in Amsterdam moeten komen, blijft voor de gemeenteraad een moeilijke vraag.

lees verder

Actiegroep “GeenwindmolensinLandsmeer” heeft gefolderd in Landsmeer. Dit naar aanleiding van de wens van het College in Amsterdam om turbines te plaatsen  aan de rand van de stad.

lees verder

Met ruime meerderheid van stemmen is gisteren de ingediende motie “geen grote windturbines in Landsmeer” van Positief Landsmeer aangenomen. Alle partijen stemden voor de motie, behalve Groen Links en de PvdA.

lees verder

Bewoners van Spoolde en Westenholte hebben vraagtekens geplaatst bij de onafhankelijkheid van onderzoeksbureau Pondera. Die is voor de gemeente een quickscan aan het uitvoeren voor 150 meter hoge windmolens vlakbij de woonwijken.

lees verder

Doordat de regering gevallen is, mag de regering geen controversiele beslissingen meer nemen. "De Tweede en Eerste Kamer moeten plannen voor windturbines op land controversieel verklaren". Dat schrijven de 65 burgerorganisaties – waaronder Windalarm Amsterdam – verenigd in het NederWind netwerk.

lees verder

Hieronder leest u meer over de diverse aspecten. Onderaan elk alrtikel kunt u dan doorklikken naar de volgende of terug naar de vorige. Bij een artikel staan gerelateerde nieuwsberichten.

Gerelateerde organisaties

Heeft u suggesties? info@burgerplatform.nu.