Zo ziet de Nederlandse voedselindustrie eruit (1/2)
22-11-2025 VPRO Tegenlicht
Eventuele opinies in artikelen en video's representeren niet noodzakelijkerwijs die van Burgerplatform. Ze dienen voor de eigen oordeelsvorming.
Hij geeft een ontluisterend kijkje in de keuken van onze voedselindustrie. Van alle groenten in de wereld heeft 70 procent via zaadveredeling een Nederlandse origine. We zijn de grootste tomatenexporteur van Europa. En onze uien gaan massaal naar Afrika. We importeren dan weer sperzieboontjes uit Kenia en asperges uit Peru.
Daarentegen staat in Amsterdam Sloten de grootste indoorfarm van Europa, waarmee half Amsterdam in de toekomst van verse groenten kan worden voorzien. De wereldwijde voedselproductie is verantwoordelijk voor ten minste 25 procent van alle uitstoot van broeikasgassen. Hierdoor komt de voedselvoorziening steeds meer onder druk te staan.
Fotojournalist Kadir van Lohuizen gaat op zoek naar antwoorden op vragen als: waar komt ons voedsel vandaan? Hoe wordt het geproduceerd? En waar brengen we het naartoe? Van Lohuizen laat zien dat varkens en kippen deels gevoed worden met afgekeurde stroopwafels, wine gums, slagroomtaarten, donuts en ander voedselafval, en dat in de grootste varkensslachterij van Nederland wel 20.000 varkens per dag worden geslacht. De koppen, poten en ingewanden gaan naar China, de 'spareribs' naar de VS en de hammen naar Italië en Spanje om als Italiaanse of Spaanse ham weer terug te keren naar Nederland.
Van Lohuizens visuele onderzoek naar de wereld achter onze voedselproductie en -consumptie zet aan het denken. Wat zou de toekomst van dit voedselsysteem ons kunnen brengen?
Deel dit bericht
pageviews: 15